batik-logo-small
batik-logo-neu
Vse za sitotisk
Materiali in rešitve
menu

Postopek čiščenja sita 3 v 1

Postopek je zasnovala firma REMCO, ki je pripravila tudi pomožna sredstva s katerimo očistimo sito. Vodilo za postopek je zakonodaja, ki zahteva, da se vsa nevarna sredstva oddajo v uničenje oziroma predelavo. REMCO je za ta namen pripravil sredstvo s katerim emulgiramo in raztopimo tiskarsko pasto in sredstvo s katerim razgradimo emulzijo, ki je na situ. Iz naštetih komponent in z dodatkom vode si pripravimo čistilno emulzijo.

 

Čistilno korito je izdelano iz polipropilenskih plošč, ki so odporne na uporabljena čistila. Kroženje čistilne raztopine, ki se nahaja v posodi pod koritom prečrpava obtočna črpalka. Krožeča raztopina postopoma odtaplja ostanke tiskarske paste in razkrojeno emulzijo. Grobo očiščeno sito nato prenesemo v drugo korito kjer ga dokončno operemo z vodo.

 

Tako nam ostane v posodi pod koritom čistilna tekočina, ki je omogočila odtapljanje barve in razgrajena emulzija. V korito damo uporabljeno sito, da ga očistimo. Postopek ponovimo.

 

Čistilna tekočina se s številom očiščenih sit gosti. Posebno če nekaj dni korita ne uporabljamo je priporočljivo, da nastalo goščo odstranimo in prelijemo v zato pripravljeno posodo. V korito dodamo manjkajočo količino sveže čistilne tekočine in nadaljujemo z delom.

 

Ko postane tekočina neuporabna in z delci zasičena jo zamenjamo s svežo raztopino, zbrano, izrabljeno oddamo kot nevarno snov na sežig.

 

Sredstva, ki jih v postopku čiščenja uporabljamo:

VarioClean A 4523, odtaplja tiskarsko pasto, je biološko razgradljivo

VarioStrip A 5555, razgradi emulzijo, da postane vodotopna, biološko razgradljiv

Voda

 

Po tem postopku čiščenja sit lahko očistimo večino tiskarskih barv.

Postopek je enostaven, garantirano najcenejši in vsestransko uporaben. Zbiranje odpadnih barv in sredstev uporabljenih v procesu čiščenja je skoraj popolno.Postopek čiščenja sita