batik-logo-small
batik-logo-neu
Vse za sitotisk
Materiali in rešitve
menu

Aparati in naprave za merjenje parametrov v sitotisku

Digitalni termometri

Digitalni termometer ima bi metalno sondo na kabelskem podaljšku tako, da sondo spustimo skozi sušilni tunel. Temperaturna območja v ˚C in ˚F.


IR termometri


Tehtnice

Elektronske tehtnice (KERN) za merska področja 0,1 – 2 kg, 0,1 – 4 kg, 0 – 6 kg. Izvedba z nerjavečo ploščo in digitalnim prikazom teže.


Aparat za merjenje debeline emulzije

Uporabljamo ga določitev debeline emulzije na situ. Posebno važni so podatki o debelini sloja emulzije na robovih motiva, o odpiranju sita in mokri debelini nanosa barve.


Aparat za merjenje Rz faktorja

Rz faktor nam pove kakšna je neenakomernost emulzije na spodnji strani sita. Emulzije so izdelane na vodni osnovi, ki jo je lahko tudi do 72%. Po izhlapevanju vode se nanešena emulzija skrči in nastanejo vdolbine in vrhovi. Rz faktor nam torej pove povprečno globino vdrtin na odprtinah med nitkami in višino emulzije na odebelitvah tkanine. Absolutna gladkost ima vrednost 0.


Aparat za merjenje UV svetlobe

Radiometer meri količino UV svetlobe v spektru od 350 – 420 nm, to je tista UV svetloba, ki reagira z emulzijo. Na osnovi količine UV svetlobe določimo pravi čas za osvetljevanje sita. Kontrola vira UV svetlobe je potrebna zaradi postopne iztrošenosti vira UV svetlobe.


Tetkomat za merjenje napetosti sita

Tetkomat je naprava za merjenje napetosti sita. Napetost sita je pomembna pri sitotisku zaradi zamika slike ob vlečenju tiskarskega noža po situ. Tetkomat deluje mehansko, napetost tkanine sita merimo v obeh smereh. Aparat mora biti položen vedno vzporedno z nitmi tkanine, sicer meritve niso točne.


Durometri za merjenje trdote sitotiskarskega noža

Durometri so aparati za merjenje trdote gume tiskarskega noža. Trdoto je priporočljivo kontrolirati povsod kjer uporabljamo sitotiskarske barve na bazi organskih topil, ki poškodujejo sintetično gumo in jo mehansko spreminjajo.


Naprava za merjenje velikosti delcev

Grindometer Z napravo ugotavljamo velikost delcev tiskarske paste. Enostavna kontrola tiskarske paste kadar se nam maši sito.